Felafel z cizrny (doba přípravy 30 min + příprava večer 10 min)
Večer si navážíme povolené množství cizrny a rozdělíme ji na dvě půlky. Polovinu namočíme do vody – dvakrát tolik vody, než je množství cizrny. Druhou polovinu rozmixujeme na jemnou mouku a přesijeme přes síto. Hrubý zbytek vsypeme do hrnce s vodou a necháme do rána bobtnat. Suchou jemnou mouku dáme stranou. Ráno slijeme vodu z namočené cizrny a poté přidáme stejné množství čerstvé vody – jako večer. Cizrnu uvaříme do měkka, slijeme vodu a necháme ji vychladnout. (Vařím v papiňáku 15 minut). Po vychladnutí ji krátce rozmixujeme v mixéru na hrubou kaši. Nyní vezmeme odloženou jemnou mouku, přidáme k ní trochu vody a v kastrůlku uvaříme hustou kaši (podobné konzistence, jako vaříme hustou kaši krupicovou). Nakonec obě cizrny smícháme, ochutíme solí, kuminem (římským kmínem), mletým koriandrem, pepřem, nakrájenou cibulkou na jemno a přidáme velkou hrst nasekaných zelených bylinek (petrželku, pažitku, meduňku, mátu, koriandr), můžeme přidat i česnek. Pokud nemáte rádi kumin, přidejte místo něj chilli, i tato varianta je velmi dobrá. Ze vzniklé hmoty vytvoříme malé kuličky nebo karbanátky, které pečeme na pečícím papíře v troubě a nebo na troše oleje na pánvi. Na oleji jsou chutnější. Pokud se Vám karbanátky drobí, nenechte se odradit. Správná konzistence chce cvik 🙂